Image default
aktuelnostiVijesti

Prvi Projekat koji se realizuje u okviru strategije LAG incijative ,,ŽUPA”

Danas, 8. juna 2024. godine, u Carinama u Župi, održano je svečano otvaranje biciklističke rute “Župa”, koja je duga oko 90 kilometara, sa usponom između 1.600 i 1.800 metara. Na stazi se naslo deset kulturno-istorijskih lokacija sa ciljem razvoja turizma i očuvanju baštine Župe i opštine Nikšić.

Događaj je dio regionalnog projekta “Ojačano umrežavanje na Zapadnom Balkanu za socio-ekonomski razvoj ruralnih područja (SEDRA II)”, koji finansira GIZ, a projekt su implementirale Mreža za ruralni razvoj Crne Gore i organizacija Župa u srcu.

Jovo Radulović, predsjednik organizacije Župa u srcu, u svom uvodnom obraćanju istakao je da je projekat veoma značajan za promociju turističke ponude i valorizaciju kulturno-istorijskih i prirodnih potencijala koje Župa ima. ,,Župa je skriveni dragulj Crne Gore. Nalazimo se u srcu Crne Gore, i ljudi treba da prepoznaju ovaj potencijal, tako da nam je projekat izuzetno značajan. Staza je zahtjevna. Ima i makadama i asfalta, povezuje deset kulturno-istorijskih spomenika, i nadam se da će privući ne samo domaće posjetioce nego i strane turiste”, rekao je Radulović.

„Nadam se da će od naredne godine ova priča mnogo bolje zaživjeti. Mi smo do sada animirali sve lokalne uprave u Crnoj Gori, upoznali ih na koji način će teći implementacija LEADER-a. Kroz taj program će svi zainteresovani u lokalnim zajednicama u ruralnim sredinama u budućnosti moći da dobijaju grantove, sto odsto bespovratna sredstva za realizaciju svojih projekata kroz saradnju sva tri sektora javnog , privatnog i civilnog“, rekao je Ratko Bataković, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, sa napomenom kako će ruta doprinijeti razvoju i boljoj valorizaciji Župe.

Ratko Bataković-predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore

Slaviša Jovanović, iz njemačke agencije za saradnju GIZ, donator projekta, priznao je da ga Župa podsjeća na njegovu Posavinu, istakao je kako mu je drago što je jedan ovakav projekat realizovan baš u Župi, ali i da će projekat poslužiti kao primjer drugim lokalnim akcionim grupama i inicijativama.

Projekat je podržala i organizacija SWG, a Anđa Vukčević Zorić je istakla da joj je drago što se na ovaj način diverzifikuje ponuda i radi na unaprijeđenju lokalnih zajednica, a samim tim se i razvijaju novi turistički proizvodi koji su u fokusu ruralnog turizma.

Prema riječima Slavice Grgurević, iz Turističke organizacije Nikšić, u Crnoj Gori je sve više biciklista i bajkera a riječ je o tržišnoj grupi za koju u Crnoj Gori postoje dobri proizvodi, a biciklistička ruta u Župi je dio te komplementarne ponude. Ona nas je podsjetila i na činjenicu da je Župa prije petnaestak godina prepoznata kao mjesna zajednica sa najviše potencijala za razvoj ruralnog turizma u gradu pod Trebjesom..

Gosti su ovom prilikom imali mogućnost da obiđu dio rute od Župskog manastira do Zabrana kralja Nikole i obiđu kulturno-istorijske lokacije.

Dodali bi još i to da će naša organizacija nastaviti da podržava lokalne zajednice i motiviše ih za daljnji razvoj kroz promociju LEADER pristupa, jer vjerujemo da je to ključno za prosperitet ruralnih područja i očuvanje bogate kulturne baštine Crne Gore.

Hvala svima na učešću!

Rural tim.

Vezani članci

Prvi Young LEADER Forum trenutno u toku u Finskoj

admin

Predstavnici Mreže za ruralni razvoj Crne Gore na sajmu zapošljavanja u Mostaru

admin

Jačanje saradnje u jugoistočnoj Evropi u pravcu borbe protiv klimatskih promjena-fokus predstojećeg Foruma poljoprivredne politike 2024.

admin