Image default
aktuelnostiVijesti

Platforma za osnaživanje ruralnih žena na Zapadnom Balkanu

Ujedinjene, hvaljene i moćne seoske žene iz regiona pokreću pozitivne promjene u ruralnim oblastima i pretvaraju nemoguće u moguće. Ova vizija je u srži Regionalne platforme za unapređenje socijalnog i ekonomskog statusa ruralnih žena na zapadnom Balkanu. Kroz podsticanje saradnje, dijeljenje iskustava, zalaganje za rodnu ravnopravnost, promovisanje inkluzivnosti i angažovanje u lobiranju i zagovaranju, posvećeni smo osnaživanju ruralnih žena i transformaciji njihovih zajednica.

Platforma je osnovana 15. oktobra 2023. godine u Kruševu, Republika Sjeverna Makedonija, potpisivanjem Deklaracije o saradnji između organizacija iz Severne Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije i Crne Gore. Organizacije članice uključuju: Nacionalnu federaciju farmera (Republika Sjeverna Makedonija), Unë Gruaja (Albanija), Mrežu za ruralni razvoj (Crna Gora), Mrežu žena Kosova, Drita e Llapit (Kosovo), Udahni Život (Srbija), HKPD Matija Gubec (Srbija), Vive Žene (Bosna i Hercegovina).

Kako bi se odgovorilo na izazove i pojačali glasovi ruralnih žena, Platforma je održala partnerski sastanak 28. i 29. juna u Pogradecu, Albanija, u organizaciji albanskog nevladinog udruženja Unë Gruaja. Sastanku su prisustvovale 24 ruralne žene i predstavnici organizacija članica, a bio je ključan u definisanju misije, vizije, strategije, strateških ciljeva i operativnog okvira Platforme za naredne godine.

Strateški fokus uključuje objedinjene zagovaračke napore za unapređenje socijalnog i ekonomskog statusa ruralnih žena, zalaganje za rodnu ravnopravnost i osiguranje održivog rasta naše regionalne platforme.

Trenutno Platforma priprema analizu statusa ruralnih žena na zapadnom Balkanu, koja će biti predstavljena na konferenciji u Tuzli, Bosna i Hercegovina, u novembru.

Aktivnosti Platforme podržava Švedska međunarodna razvojna organizacija We Effect, koja primjenjuje pristup zasnovan na ljudskim pravima u svojim programima međunarodne razvojne saradnje, pomažući ljudima koji žive u siromaštvu da ostvare svoja prava i obezbijede odgovarajuće životne uslove i široko osnaživanje.

Mreža za ruralni razvoj Crne Gore sarađivaće na ovom projektu i biti uključena u razvoj ove platforme.

Vezani članci

Predstavnici Mreže za ruralni razvoj Crne Gore na sajmu zapošljavanja u Mostaru

admin

Održan Drugi nacionalni trening o održivoj poljoprivredi i ruralnom razvoju

admin

JAVNI POZIV za dodjelu podrške za direktna plaćanja za mladog poljoprivrednika za 2024. godinu

admin