Image default
Vijesti

Mjere opreza tokom kampanje vakcinacije

april 2012. – Tokom kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila mamci koji sadrže ampule sa vakcinama se bacaju iz aviona i oni se mogu naći u prirodi pa su zato potrebne određene mjere opreza.Veterinarska uprava Crne Gore zato upozorava građane da:

• Ne dodiruju mamce sa vakcinom, jer su oni namenjeni lisicama. Posebno važno je to objasniti djeci.

• Ukoliko u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu.

• Ukoliko ste dodirnuli mamac nezaštićenom rukom, dobro operite ruke deterdžentom i vodom.

• Ukoliko ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, operite ruke sapunom i vodom i obratite se svom ljekaru.

• Ukoliko je vaš pas, mačka ili neka druga domaća životinja pojela vakcinu, obavijestite o tome svog veterinara.

• Dvije nedelje nakon vakcinacije, pse i mačke držite zatvorene ili vezane i nemojte im dozvoliti, kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije.

Širom Evrope u poslednjih desetak godina bačeno je više stotina miliona mamaca-vakcina pri čemu nijesu zabilježene nikakve neželjene posljedice po ljude.

Vezani članci

U toku 24. Forum o poljoprivrednoj politici

admin

Prvi Young LEADER Forum trenutno u toku u Finskoj

admin

Prvi Javni poziv za dodjelu sredstava finansijske podrške za Mjeru 3 „Investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva“

admin